Vila-real ahir: les imatges retrobades, arxiu Xavier Ferrer Chust

Vila-real ahir: les imatges retrobades, arxiu Xavier Ferrer Chust.– Ajuntament de Vila-real, 2024
Exposició del 20 de febrer al 14 de setembre de 2024, Museu de la Ciutat Casa de Polo
77.033(460.311) VIL

La ciutat que va ser i que ja no és, aquesta seria la reflexió principal de l’exposició organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i que compta amb part dels fons arxivístics del fotògraf vila-realenc Xavier Ferrer Chust.
La mostra reuneix 139 fotografies de la ciutat i dels seus habitants preses entre els anys 1937 i 2000, que ens conviden a viatjar al passat i a recordar la nostra història.
Des d’una òptica de caràcter didàctic i sentimental, pretén acostar al públic l’evolució urbana i social de la ciutat i, al mateix temps, despertar la nostàlgia i l’emoció dels qui van viure en aquella època.
El treball de rescatar i catalogar imatges oblidades és una tasca que implica tant un desafiament tècnic com un compromís ètic. D’una banda, es requereixen mètodes i eines que permeten localitzar, restaurar i digitalitzar les imatges, així com identificar-ne l’autoria, data, lloc i context. D’altra banda, s’ha de respectar la integritat i el valor de les imatges com a testimoniatges de la memòria col·lectiva, tot evitant manipular-les o alterar-les amb finalitats alienes a la seua naturalesa.
L’arxiu procedeix principalment de la tasca de captació que va iniciar Fernando Ferrer Andreu (1928-2007), en la dècada dels setanta, amb motiu dels 700 anys de la fundació de la ciutat, gràcies a l’aportació popular i a diferents arxius i col·leccions privades.
Xavier Ferrer Chust ha continuat la labor que va iniciar son pare ampliant i catalogant nombroses imatges de finals del segle XX, que mostren diferents aspectes de la ciutat, els edificis emblemàtics, carrers i places, festes i tradicions, activitats econòmiques i els personatges més populars.
L’exposició s’ha realitzat amb noves còpies a partir dels originals, però també s’hi exposen documents, objectes i fotos de l’època.

Accedir a la versió digital del llibre (format PDF).

Deixa un comentari